Living Smart
Image default
Dienstverlening

Klinische behandeling van verslaving op basis van het 12-stappenprogramma

Als willen is veranderd in moeten, spreek je van een verslaving. Iemand die verslaafd is, is afhankelijk van een bepaald middel of een specifiek soort gedrag, zoals gamen of seks. Vaak biedt een klinische behandeling de juiste hulp als er sprake is van een ernstige afhankelijkheid van alcohol, pijnstillers of medicijnen, waardoor iemand in zijn of haar dagelijks leven niet meer goed kan functioneren. Klinische revalidatieprogramma’s zijn niet alleen de meest effectieve optie voor mensen met ernstige verslavingen, maar ook voor mensen bij wie thuis factoren zijn die kunnen bijdragen aan hun voortdurende verslaving. Dit geldt ook voor mensen die thuis misschien geen stabiele ondersteuningsstructuur hebben. Veel is een klinische behandeling van een verslaving de eerste stap naar herstel. Na het behandeltraject wordt de klinische behandeling voortgezet met een passende ambulante behandeling en intensieve nazorg voor blijvend herstel. 

Een GGZ-instelling die in verslavingszorg is gespecialiseerd, maakt gebruik van erkende klinieken in het binnen- en het buitenland. Mensen met verslavingsproblematiek kunnen bijvoorbeeld terecht voor een behandeling in een afkickkliniek in Zuid-Afrika

De weg naar herstel

Een klinisch afkickprogramma biedt 24 uur per dag emotionele en psychologische ondersteuning. De kliniek bevindt zich in veilige, comfortabele en goed georganiseerde omgeving. Mensen zijn daar vrij van externe triggers, afleidingen en negatieve invloeden die misbruik van verslavende middelen zoals cocaïne, alcohol, GHB, 3-MMC, medicijnen, pijnstillers en lachgas of bepaalde gedraging zoals seks of gamen kunnen aanwakkeren. Bij het herstellen van een verslaving met een klinische behandeling volgt de cliënt een intensief behandeltraject bestaande uit groepstherapie en individuele therapie. Het toegewijde multidisciplinaire team van specialisten behandelt hier volgens de bewezen effectieve methode van het 12-stappenprogramma. Dit programma is een behandelingsplan waarbij de twaalf verschillende stappen de weg naar herstel beschrijven. De weg naar herstel loopt vanaf het moment dat iemand zijn verslaving erkent tot aan het punt waarop die herstelt en zijn ervaringen met lotgenoten deelt om hen te helpen. Een betere kwaliteit van leven en blijvend herstel zijn het uiteindelijke doel van het 12-stappenprogramma. 

Verslavingszorg is maatwerk 

Het Minnesota model is het uitgangspunt van het 12-stappen programma. Volgens dit model kijk je naar de psychologische, biologische, sociale en spirituele gevolgen van een verslaving. De zienswijze van het Minnesota model is overgekomen uit de Verenigde Staten en is gebaseerd op de 12-stappen van de Anonieme Alcoholisten. Tegenwoordig is het Minnesota model een begrip in Nederland en wordt het ingezet door een groot aantal verslavingszorginstellingen. Het 12-stappenprogramma bestaat ook uit individuele begeleiding, psychotherapie, gezinstherapie, acceptance and commitment therapie (ACT) en cognitieve gedragstherapie (CGT) en wordt door professionele hulpverleners uitgevoerd. Het is daarbij een belangrijke kanttekening dat verslavingszorg maatwerk is.

Een leven in herstel

De specialisten van een in verslavingszorg gespecialiseerde GGZ-instelling weten als geen ander dat cliënten na een klinische behandeling een passend nazorgtraject nodig hebben. Dit traject bestaat uit  wekelijkse groepssessies en individuele gesprekken. In de nazorgsessies is er ruimte voor verdere verdieping, vrije inbreng en toepassing van een leven in herstel. Verder is de nazorg na een klinisch behandeltraject gericht op het leren herkennen van valkuilen en het omgaan met triggers om een terugval te voorkomen. 

Vermoed jij dat je verslaafd bent? Of kampt iemand uit je naaste omgeving met een verslaving aan een middel of gewoonte? Een verslaving overwinnen doe je niet alleen. Bij het team van medische professionals van een gespecialiseerde verslavingszorginstelling kun je terecht voor advies en hulp.

https://www.recoverymhc.nl/behandelingen/zuid-afrika/